Workshop 6 – Specialty fibers good for Romanian market

29 mai 2018

În data de 29 mai 2018 a avut loc primul eveniment dedicat exclusiv fibrelor optice pentru aplicații speciale din România. Acest eveniment a avut loc la Grand Phoenicia Hotel, zona de nord a capitalei.Pentru cei care nu activează în acest domeniu, prin aplicații speciale se înțelege: toate rolurile pe care o fibră optică le îndeplinește pe lângă rolul convențional, de mediu și de transmisiune în sistemele de telecomunicații moderne.

Dintre aceste aplicații, cele mai întâlnite sunt:

  • Senzorii distribuiți pentru industria petrolieră și aeronautică
  • Amplificatoare optice pentru telecomunicații
  • Lasere de mare putere folosite în domeniul militar, industrial și medical
  • Optică cuantică etc.

Pentru a satisface toate aceste aplicații, atât fibrele optice, cât și echipamentele folosite pentru prelucrarea lor trebuie să facă față unor serii de provocări de natură tehnică pentru depășirea cărora este nevoie de o colaborare strânsă între producătorii de fibre optice, furnizorii de echipamente și utilizatorii finali.

Această primă ediție a workshop-ului a încercat să pună în aceeași încăpere producători de echipamente de talie mondială cu publicul țintă din țara noastră.

Membrii AFOR, Tele-Grup și Teledatanet au asigurat conținutul acestui eveniment astfel:

  • Tele-Grup a prezentat soluția Fujikura pentru aceste provocări. Un reprezentant din Japonia a prezentat echipamente ce acoperă fiecare etapă din cadrul procesului de cercetare și producție
  • Teledatanet de asemenea, a prezentat portofoliul specific aplicațiilor pentru fibre optice speciale și alte aplicații cu laseri în cercetare/dezvoltare ale producătorilor Furukawa/3SAE și EXFO(Yenista).

În general au fost prezentate echipamente ce acoperă fiecare etapă din cadrul procesului de cercetare și producție – aparate de sudură pentru aplicații speciale, cleavere de înaltă precizie, recoatere, mașini automate pentru pregătirea fibrei, strippere termice și aparate de curățare cu ultrasunete; interferometrie și microscopie specifică și alte echipamente de inspecție, platforme și echipamente de măsură (analizoare de spectru, sisteme de caracterizare a componentelor optice, analizoare de modulație optică, etc).
Prezentarea teoretică a fost completată de o demonstrație practică unde participanții au avut ocazia să interacționeze cu o serie de echipamente cheie din cadrul soluției propuse.

În a doua parte a evenimentului a avut loc o dezbatere interactivă în care au fost identificate principalele direcții de dezvoltare ale acestui domeniu în țara noastră, plecând de la experiența acumulată pe piețe similare.

Detalii workshop:

  • Perioada: 29 mai 2018
  • Locatia: Bucuresti, Grand Phoenicia Hotel