Mai mulți elevi de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, de pe diferite nivele de pregătire, au participat timp de câteva zile săptămâna trecută la cursuri despre fibra optică. Cursul le-a fost predat de profesorii Virgil Popa și Paul Cucu, sub directa îndrumare a lui Adrian Moraru, reprezentantul AFOR – Asociația de Fibră Optică din România.
Cei doi profesori ai Colegiului „N. V. Karpen” au participat în urmă cu câteva săptămâni la un amplu curs susținut la București, iar acum, ei s-au străduit să le transmită elevilor, cât mai interesant, cunoștințele despre fibra optică și transmisiile de date de mare viteză.
"Proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații în școli din România, a fost înființat de AFOR în patreneriat cu WorldSkills Romania, are ca obiectiv revitalizarea liceelor de PTTR. În proiect s-au înscris 10 licee din totalul de 26 de licee care pegătesc profil de telecomunicații și a început acum 3 săptămâni, când am avut ocazia să instruim 12 profesori din 9 licee, și urmează în aprilie să instruim o altă serie de 12 profesori. După ce profesorii au fost instruiți, aceștia dau mai departe către elevii lor. Astfel, este mult mai atractiv, mai intersant, iar elevii au astfel ocazia să intre în piața muncii datorită acestor cursuri care se fac cu echipamente și tehnologie actuală pentru comunicații pe fibră optică. Prin acest proiect, de exemplu, pregătim și intenționăm până la sfârșitul lunii iunie să avem deja un manual pe fibră optică și apoi să avem o olimpiadă pe meserii în primăvara anului viitor", a explicat Cornel Bărbuț, vicepreședintele AFOR.
Practic, prin aceste cursuri, elevii sunt pregătiți pentru meseria de jonctor pe fibră optică, o meserie din ce în ce mai căutată de companiile care au domeniul de activitate în comunicații. De cele mai multe ori, aceste companii angajează oameni pe care încearcă să îi „specializeze” la locul de muncă. Prin aceste cursuri, elevii de la „Karpen” vor fi gata specializați în această meserie.
"Mi se pare o specializare interesantă, care e de viitor. Eu sunt pasionat de electronica și cred că această oportunitate, de a urma aceste cursuri, chiar va conta foarte mult pentru viitorul meu."
Rusu Alexandru
“Eu am mai făcut practică în acest domeniu la o firmă din Bacău. A fost întâmplător și chiar nu aveam o pasiune în domeniu, dar în timp a început să îmi placă. Eu îmi doream un viitor în cu totul alt domeniu, hairstylist, dar acum am descoperit această meserie, îmi place și asta vreau să fac pe viitor.”
Chireac Andrei
“Pe mine, de mic m-au atras calculatoarele și tot ce era legat de rețele. Apoi, când a apărut fibra optică, mi s-a părut un domeniu prosper. Și este foarte interesant, mie îmi place și cred că în acest domeniu va fi viitorul meu, mai ales că vreau să urmez și alte cursuri în această specializare.”
Cristian Vascan
Despre importanța acestor noi cursuri, în noua specializare, de la Colegiul „N.V. Karpen”, ne-a vorbit și directorul instituției de învățământ, prof. Remus Cazacu:
"Oportunitatea oferită de Fundația WorldSkills România de formare a două cadre didactice de specialitate care să poată instrui, la rândul lor, elevii noștri în dobândirea competențelor necesare pentru joncționarea fibrei optice, constituie o șansă, în plus, pentru absolvenții noștri, de facilitare a tranziției de la școală la locul de muncă. De asemeni, CDL-ul elaborat de grupul de specialiști pe această temă, va permite diversificarea ofertei educaționale a școlii noastre, pentru calificările din zona IT&C și va putea fi aplicat și pentru seriile viitoare de absolvenți, crescând șansele de angajare pe piața muncii."
Source: Desteptarea Bacau Newspaper