La 10 ani după introducerea în Codul Ocupațiilor din România meseriei Jonctor Fibră Optică de către Asociația de Fibră Optică din Romania, pregătirea viitorilor specialiști în fibră optică este asigurată în cadrul celor 10 licee de telecomunicații din proiectul ECERT – Experți și Centre de Excelență în Telecomunicații.
În anul școlar curent, 80 de elevi care se pregătesc în domeniul telecomunicațiilor au ocazia de a participa la prima Competiție WorldSkills de Jonctori Fibră Optică. În perioada 8-22 februarie 2024 au loc finalele locale ale competiției, iar in luna mai are loc finala națională.
Primele finale locale au loc în data de 8 februarie la București si Baia Mare, la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei, respectiv Colegiului Tehnic George Barițiu, cu 14 (9+5) elevi concurenți, printre care sunt și 3 fete. Evaluarea performanțelor elevilor este făcută în fiecare oraș de un juriu format din 3 specialiști din companii private, cu experiență în fibra optică.
Derularea competiției locale din București este supervizată de Prof. Philippe Nicard, expert internațional WorldSkils în Information Network Cabling, venit special din Bordeaux pentru acest eveniment. Prof. Nicard a lucrată alături de WorldSkills România și Asociației de Fibră Optică din România la pregătirile de competiție derulate în ultimele 8 luni și asigură aplicarea standardelor și metodologiei internaționale WorldSkills.
Faza locală a acestei competiții va continua până pe 22 februarie în celelalte 8 orașe, fiecare liceu urmând să-și desemneze un reprezentant care va participa la faza națională a competiției, la Cluj-Napoca, pe 21 mai. Dintre primii 3 clasați la Cluj se va desemna reprezentantul României care va participa în septembrie la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling, alături de alți reprezentanți din 16 țări. România se numără printre cele 3 țări europene care concurează în această secțiune, alături de Norvegia și Franța.
Competiția WorldSkills de Jonctori Fibră Optică este recunoscută oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024 și se bucura de sprijinul ANISP – Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România, în calitate de sponsor Silver Partner, dar și de sprijinul a peste 14 companii.
Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:
Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.
Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.
AFOR este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități legate de fibră optică, operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori/operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează în acest domeniu.